-->

Cilt Rengini Açmanın Yolları Nelerdir ?

Güneş lekeleri, koyu sivilce izleri, yanık lekeleri gibi sorunlar canınızı sıkabilir. Ya da olduğunuzdan daha açık ten rengine sahip olmak isteyebilirsiniz. Ciltteki lekelerden kurtulmak ya da cildinizin rengini bir kaç ton açmak için evde uygulayabileceğiniz doğal cilt beyazlatıcı maskeler olduğunu biliyor muydunuz?


Cilt renginizi 3 şekilde açabilirsiniz. Birisi kimyasal peeling, birisi cilt rengini açan kremler, birisi ise evde hazırlayabileceğiniz doğal karışımlar. Kimyasal peeling; leke ve sivilce tedavisi, cilt gençleştirme ve gözenekleri sıkılaştırma amacıyla cilt yüzeyinin çeşitli kimyasallarla soyulması işlemidir. Kimyasal peeling’in derinliğine bağlı olarak ciltte hafif güneş yanığı vb. reaksiyonlar oluşur. Yüzeysel tipte 1-5 gün süren kızarıklıklar ve hafif soyulmalar oluşur. Derin tiplerde ödem ve deride gerginliğin yanısıra kahverengi tabaka oluşumu görmek normaldir. Bu tabaka 7-10 gün de soyulur. Kimyasal peelingle derin, orta ve yüzeysel kimyasal peelingler olarak üçe ayrılırlar.


1- Yüzeysel Kimyasal Peeling


Yüzeysel peelingler de en çok uygulanılan asitler; Stratum korneumun soyulması daha kalın bir epidermal tabaka oluşumunun uyarılması ile deri yapısının düzeltilmesidir. Yüzeysel soymada trikloroasetik asit (TCA) % 10-25, jessner’in solüsyonu , alfa hidroksi asit (AHA), salisilik asit ve tretinoin solüsyonu kullanılabilir.


2- Orta Sertlikte Kimyasal Peeling


Papiller ve üst retiküler dermiste harabiyete yol açarak pigment değişikliklerini hafif orta derecedeki kırışıklıkların tedavisini de içeren fotoyaşlanma etkilerini düzeltmede ve ayrıca aktinik keratoz tedavisinde etkili olan bir yöntemdir.


3- Derin Kimyasal Peeling


Epidermis, papiller ve retiküler dermise nekroz ve inflamasyon oluşturarak şiddetli fotoyaşlanmada uygulanan etkili bir yöntemdir.


Fakat kimyasal peelingin boyunda göz yaşı damlası takiben oluşan peeling çizgisi, infeksiyon, akneiform erüpsiyonlar, infaorbital bölgede ekimoz., postinplamatuar hiperpigmentasyon, alerjik reaksiyonlar, persistan eritem (3 haftada eritem olanları skatrıs öncüsü olarak takip edilmelidir.), derin kimyasal yanık, atrofik veya hipertrofik skatris oluşumu gibi bazı ciddi zararları vardır. Ayrıca cilt rengini açan kremler fiyatları yüzünden her zaman alınabilecek ürünler değildir.



Bu yüzden evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz daha hesaplı doğal beyazlatıcı cilt maskeleri ile istediğiniz sonuçları elde edebilirsiniz. Cilt beyazlatıcı maskeler aynı zamanda cildinizdeki lekelerin görünümün azalmasına, cildin nemlenmesine ve doğal bir parlaklık kazanmasına yardımcı olacaktır. Şimdi cilt rengini açan doğal maske tariflerine yer verelim.  Hazırladığınız tüm karışımları taze olarak kullanın. Ertesi güne saklamayın.


  • Limon suyunu; gül suyu, bal, badem yağı, yumurta, yulaf unu, sirke veya süt tozu ile karıştırıp yüzünüze sürün. Kuruduktan sonra ılık su ile durulayın.

  • Kaymak ve yulaf ununu macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın ve yüzünüze sürün. 15-20 dakika bekledikten sonra yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Bu maskede karışımın kıvamını yumuşatmak için doğal bir ağartıcı olan taze sıkılmış domates suyu da kullanabilirsiniz.

  • Yüzünüzü önce salatalık dilimleriyle ovalayın. Ardından 1 tatlı kaşığı salalık suyunu yüzünüze sürün ve yatın. Ertesi gün yüzünüzü yıkayın.

  • Sandal ağacı tozu, limon suyu ve domates suyunu karıştırın. Bu içerikleri yumuşak bir macun kıvamına getirip yüzünüze sürün. Ilık suyla yüzünüzü yıkamadan önce maskenin kurumasını bekleyin. Bu maske beyazlatıcı özelliğinin yanı sıra cildinizi tazeler ve doğal parlaklık kazandırır.

  • Zerdeçal tozu ve limon suyunu karıştırarak bir maske hazırlayın. Yüzünüze sürüp kuruduktan sonra ılık su ile durulayın.

  • Yüzünüzü kaplayacak şekilde birkaç büyük patates dilimi hazırlayın ve yüzünüzde 5-10 dakika bekletin. Patates ciltte oluşan pigmentasyonu azaltacaktır.

  • Portakal kabuğunu rendeleyin ve kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra süt veya kaymakla karıştırın ve macun haline getirip yüzünüze sürün. 15-20 dakika bekledikten sonra bol ılık su ile yüzünüzü yıkayın.

  • Salatalığı kabuğuyla beraber rendeleyin ve ezin. Çıkan sudan bir tatlı kaşığı salatalık suyunu yüzünüze uygulayın.

  • Günde 10 bardak su için. Böylece gözaltı morluklarınızdan kurtulursunuz.

  • 2 tatlı kaşığı süt ve 3-4 damla limon suyunu karıştırarak macun haline getirin ve yüzünüzle ensenize sürün. 15 dakika sonra suyla yıkayarak çıkarın.

  • Bal, süt, yoğurt ve tahini eşit miktarlarda karıştırarak macun haline getirin ve tüm vücudunuza uygulayın. Bal ve eşit miktarda badem yağını karıştırın. Her gece yüzünüze sürerek uygulayın.

  • Yulaf ezmesi, domates suyu ve yoğurdu karıştırarak yüzünüzle ensenize sürün. 15 dakika sonra soğuk su ile durulayın.

  • .Yüzünüze beyaz turp veya onun suyunu sürerseniz cildinizin rengi açılacaktır.

  • Yeşil limonu dilimleyin ve yüzünüze 2-3 kere yavaşça sürtün. 5 dk bekledikten sonra soğuk su ile durulayın. Haftada 3-4 kez tekrar edin.

  • Nane yapraklarını öğüterek suda ezin. Yüzünüze ve ensenize uyguladıktan sonra 20 dakika bekleyin. Ardından durulayın.

  • 1 tutam tarçını yarım tatlı kaşığı bal ile karışırın ve bu karışımı yüzünüze her gece sürün.

  • 4 adet bademi ezerek bir gece sütün içinde bekletin. Yüzünüze ve ensenize yatağa girmeden önce sürün. Sabah soğuk suyla yıkayın. Bu formülü 15 gün boyunca uygulayın.

  • Papaya, bal, süt ve süt tozunu karıştırarak macun haline getirin. Yüzünüze sürüp birkaç dakika bekledikten sonra yüzünüzü yıkayın.

  • Besan (gram flour) adı verilen nohuttan elde edilmiş unu zerdeçalla karıştırın ve yüzünüzle ensenize sürün. Kuruduktan sonra nazikçe ovalayarak çıkarın. Bu aynı zamanda vücut kıllarınızın bir süre azalmasını sağlayacaktır.

  • 15 gün boyunca Besan (gram flour), 2 tatlı kaşığı süt ve 3-4 damla limon suyunu karıştırarak macun haline getirin ve yüzünüzle ensenize sürün. 15 dakika sonra suyla yıkayarak çıkarın.

  • Birer yemek kaşığı yoğurt ve domates suyuna 1 çay kaşığı yulaf unu ekleyin. Maske kıvamına gelene dek karıştırın ve temiz cildinize sürün. 20 dakika sonra soğuk durulayın. Haftada 2 defa yapabilirsiniz.

  • Domatesin suyunu maske kıvamına gelene dek un ile karıştırın. Göz ve dudak çevresi hariç tüm tüze sürün. 10 dakika sonra soğuk suyla yıkayın.

  • Pişmemiş çiğ pirinci öğütüp sütle karıştırın ve cildinize sürün. 20 dakika sonra yıkayın. Pirincin içerisindeki para aminobenzoik asit, ferulik asit ve allantoin maddelerinin cildi güneşe karşı korurken cildi onardığı, cildi beyazlatarak cilt lekelerini ortadan kaldırdığı ve sıkılaştırarak kırışıklıkları azaltığı bilinmekte.

  • Bir yumurtanın akını köpürene dek çırpın, içine çok az(4 gr) gliserin ve 100 gr votka ekleyin. Temiz cildinize sürüp 20 dakika sonra ılık suyla yıkayın. Kuru ciltlere uygun değildir.

  • Yulaf ununu geceden ıslatın, ertesi gün iyice ezip lor peyniri ile karıştırın ve cildinize sürüp 30 dakika sonra ılık suyla yıkayın.

  • Muzu iyice ezip bal ve lor peyniri ile karıştırnı ve cildinize sürüp 20-30 dakika sonra ılık suyla yıkayın.

  • Hindistan cevizi yağı her gün düzenli kullanılırsa cilt rengini açar ve aydınlatır, göz altlarınız dahil kullanabilirsiniz, bildiğiniz gibi saç içinde çok faydalıdır. Soğuk sıkım olmasına dikkat edin, katı formdadır ama avucunuza aldığınızda hemen sıvılaşır.

Güzelleşmek üzere.





YAZININ DEVAMI ==> Cilt Rengini Açmanın Yolları Nelerdir ?
Cilt Rengini Açmanın Yolları Nelerdir ?
Cilt Rengini Açmanın Yolları Nelerdir ?
LihatTutupKomentar